Речен сом в кухнята на народите по света

От древни времена сомът е бил обект на риболов и е бил част от диетата на африкански, азиатски, европейски и северноамерикански народи.

Ако говорим за качеството и вкуса на рибата, няма ясна идея, защото повечето хора обичат меко и сочно месо, но завинаги недоволните критици (не всички) вярват, че това е поради мекотаи воднистостта не могат да усетят пълнотата на вкуса.

В страните от Централна Европа сомът винаги е бил считан за деликатес, поради което е бил приготвен само за големи празници.Емигранти от европейски страни и роби, донесени от Африка, донесоха традицията да се използват соми в южните щати на Съединените щати, където сомът, поради големия брой реки, стана не само храна на празниците, но и ежедневна диета.

Каналът и синият сом най-често се срещат на масата на американците, тъй като те са най-често срещани в природата.В допълнение, те се отглеждат в САЩ на специализирани рибни стопанства.Нещо повече, котката беше толкова тясно интегрирана в диетата на страната, че на 25 юни 1987 г. Роналд Рейгън решил да определи Националния ден на сома, така че на държавно ниво „стойността на рибата, отглеждана в рибните стопанства“ беше призната.

Струва си да се отбележи, че сомът е практически универсален в методите на готвене.Например европейците приготвят тази риба като шаран, но американците предпочитат да пекат парчета царевично брашно в кора и да се запържват по този начин.

Индонезийците пекат риба и я продават на пистата на улицата и я сервират.придружени със зеленчуци и соев сос (Pecel Lele). В допълнение, те обичат да ядат месо от сома с чили самбал.

Малазийците предпочитат печене с много печене на подправки, въпреки че на почивка, обаче, ядат печени соми. Сом те наричат ​​"iqan клетка". Тамаринд и тайландски сосове от чили се поднасят като риба. Също така често се ядат сом и ориз.Бангладеш, Индия, Западна Бенгалия и Асам са страните, където сомът е най-добрата храна по време на дъждовния сезон. Въпреки тези сортове, тези риби ядат сос от къри в тези страни. Грубото брашно от хайвер се пържи като деликатес.

Унгарците приготвят риба с червен пипер и я сервират придружени от фиде, приготвено със сирене.

Месото от сома не се счита за кошер, затова не се яде от евреи, някои протестантски християни. Освен това Пророкът забрани сома на мюсюлманите.