Африкански сом - риба - отглеждане на риба - библиотека - семейна фермаКонтролирането процеса на отглеждане на африканския сом е широко известен, тъй като на миналия век. Този метод е особено полезен и ефективен от гледна точка на производството на риба не само в големите рибарници, но също така и в специализирани ферми, например, в люпилните, които произвеждат посадъчен материал.

В процеса на производство на възпроизвеждане африкански сом изисква специално оборудване в специални басейни, пълни с пречистена вода от кладенци или обществена вода от язовира. Една от основните функции на прилагането на този метод е използването на топла вода от апарата от инкубатора, което допълнително подпомага добри резултати при отглеждане африкански сом.

Обикновено, родителското стадо се формира от рибите, които имат високи темпове на растеж. Обикновено женската полова зрялост настъпва приблизително след 6 месеца. Най-добри резултати, когато са женски за разплод навършване на около 2 години. Като правило, африкански сом мъже на възраст над 1,5 - 2 години и са разработени пълноценни полови жлези. Освен това, добре развитите половите жлези притежават мъже след 1.5 години.

Обикновено по време на възпроизвеждане на африканските производители сом трябва да съдържат в отделни басейни, в която температурата на водата е 23 ° С - 25 ° С Feed състав за производителите, е желателно да се стриктно се балансира със задължително присъствие на протеиновите проценти около 35-38%. Задължително дневна дажба за производителите на африкански сом трябва да бъде около 1,5% от биомасата.

Препоръчителното количество на производителите развъдник за риба в не по-малко от 100.

 

Контролирано развъждане африкански сом


Обикновено, за да се получи ефективно здрави сексуални продукти произвеждат стимулиране използване хормонално инжектиране. И, преди да извърши инжектиране, се препоръчва да се извършва разпределението на жените в отделни басейни или аквариуми.

В допълнение, също се нуждаят от около 2 дни преди храненето на размножителния период продукция риба. За еднократна инжекция трябва да използва хипофизата в количество от около 4.5 мг / кг от теглото на женската.

В допълнение към прилагането на единична инжекция от лекарството се препоръчва да се използва «Ovopel» на един ръб / кг. Това лекарство обикновено се използва като физиологична течност смес в обем от 0.3 мл / кг телесно тегло. Обикновено, преди изхвърлянето на хайвера на всичките мъжки обикновено са в една и съща база.

Първи хайвер - хайвер

Разреждане африкански сом по време на репродуктивния, съзряването е необходимо за успешни женски поддържа оптимална температура в басейна от около 26 ° С Смята се, че оптималната температура, необходима за ефективен процес пълни овулация яйца един трябва да бъде 25-26 ° С Пълен овулация настъпва след около 12 часа след приложение на хипофизата инжектиране.Обикновено, яйца приготвени отделно един от женски. Следователно, допустимата маса на яйца от всяка жена е около 20% от теглото на женската.

В повечето случаи, сперма е получена от половите жлези на мъжете, уловени. Ефективността на мъжки сперматозоиди трябва да бъде най-малко 24 часа при постоянна температура от 4 ° С. След като телета, женски трябва да се поставят на един час разтвор KMnO4 се разрежда със скорост от 0.5 г / 100 литра вода.

Процесът на оплождане на яйца


Взети от всяка жена индивидуално яйца трябва да бъдат разделени в няколко порции, с тегло около 300 грама. И също така, че е необходимо да се добави не повече от 3 мл мляко, взети от 3 различни мъже за активиране и стимулиране на процеса на оплождане, се добавя вода и се смесва добре в продължение на около 5 минути.

След оплождането, яйцата трябва да се изплакват. За измиване на хайвер обикновено се използва в съотношение от танин разтвор е 7-10 г на 10 литра. вода. За да се извърши пълен яйца измиване дегумиране в разтвора се извършва за не повече от 30 секунди.

Процесът на инкубиране


След процеса на рафиниране сърна простира инкубиране процес на специално оборудване или на тави в специални рамки, които почиства мрежа с размер на окото от 0,5 mm. Хайвер разпределя тънък слой. След около 25 часа при температура не повече от 27 ° С, появата на ларвите. Потреблението на вода в тавите е около 5-10 литра / минута.

 

Процесът на водене на ларвите преди резорбция на жълтъчната торбичка


Процесът на водене на ларвите преди пълното резорбция на жълтъчната торбичка трябва да се извършва с кръгови басейни или специални тави. Два дни по-късно, след като в ларви басейн обикновено се движат в тавите.

Необходимо е да се включи целия период от време, ларвата в тъмното. След около три дни след приключване на процеса на резорбция на жълтъчната торбичка, е необходимо да се съберат мухлясал филм от дъното. Активно движение на ларвите е един от показателите, които жълтъчната торбичка се разтвори напълно.

Поетапно расте ларви

Етап 1. В началния етап на отглеждане на ларви обикновено продължава 3 седмици. Това продължава до момента, в който рибата преминава към дъх атмосферен кислород.

Засаждане плътност по време на този период е от 50 до 150 единици / литър. Нивото на насищане с кислород на вода трябва да бъде около 50 -70%. Необходимо е да се сменя водата в басейна се извършва около 1-2 пъти / час. Обемът на басейна или тава трябва да бъде не повече от 1000 литра, а дълбочината му - между 50 -. 60 cm Мракът е един от най-важните условия на осветеност.

Диетата на храненето на ларвите в рамките на първите 2-4 дни от живота оживява, декапсулира Artemia или Tubifex (Tubifex). После, след 4 - 5 дни от подаване на ларви диета постепенно се променя.

През този период, съотношението на хранене ларви включва суха храна стартер, който съдържа 55% протеини и 14% мазнини. Обикновено, две седмици след началото на отглеждането на риба плътност ларви засаждане е от 20 до 50 броя / л. Нивото на дневната дажба фураж е около 15% от биомасата. Хранене ларви извършва ръчно или автоматизирано.

Отличителна черта на африкански сом е канибализъм, което е доста честа проява. Тя се проявява сред ларвите на няколко дни след началото на развитие.

Сортиране ларви трябва да се извършва в третата седмица на отглеждане на личинките, средното тегло на които е около 300-500 мг. Този процес има негативно влияние върху характера на ларвите, така че това трябва да се извършва внимателно.

След приключване на процеса на сортиране обикновено риба потапя в продължение на 1 час в разтвор на антибиотик лекарство "окситетрациклин", разреден в съотношение от 50g / 1000L. Необходимо е да се поддържа постоянна чистота на басейна.

Етап 2. Следващата голяма стъпка за отглеждане на зарибителен материал продължава около пет седмици. Въпреки това, времето на цикъла зависи от организацията на производството. Обикновено вторият етап на Скара отглеждане обикновено започва с факта, че басейни пълни с сортирани ларви възрастен, броят на които е приблизително 300-500 мг. В същото време, ларвите са подредени по размер, най-малко две групи.

Обикновено плътността на план риба кацане в зависимост от специфичното тегло на млади животни, също така и на обема на басейна, времето отглеждане без процес и цикъл на производство за сортиране.

При хранене Скара направени при оптимални условия, храна състав съотношение е около 5% риба биомаса. По този начин, дневната дажба фураж обикновено се разделя на три или четири порции.

Етап 3. Средната продължителност на крайния етап на култивирането на африканска сом Скара е около 60 дни. Започвайки тегло на рибата ще бъде около 130-200 грама. На растежа на СРЮ е значително засегната от гъстотата на отглеждане на риба. Когато капацитета басейн от 5000 литра оптимална плътност засаждане е 2,5 части / л. Важно е, че температурата на водата в басейна е средно от 27 ° С

Обикновено, третата стъпка на отглеждане на риба, че включва храна хранене плаващ около 5% от обема и се извършва чрез ръчно или автоматично начин. В същото време в басейна на смяна на вода се извършва на всеки 2 часа.

Отглеждане на пазара видове


Обикновено, в заключителния етап на набиране на риба трае средно от 30 до 50 дни. Средното тегло на рибата е на 800 - 1 200 грама. Отглеждане на риба в тази стъпка се извършва обикновено в басейните, капацитетът на която е около 10 м3. Освен това, плътността на засаждане на 0.8 - 1.5 риба / л. С този резултат е около 400-500 кг риба от 1 m3.

Нивото на температура по време на растежа на рибата в крайния етап е 25-27 ° С

 

Като правило, диетата се състои от хранене риба се храни плаващ в размер, равен на 3% от биомасата на риба. Хранене настъпва всеки 5 часа.

Първи добри резултати гарантира по-последователно прилагане на няколко притоци на "рефлекс". Необходимото количество се определя от степента на тяхното 1 бр. 10-12 m2 басейна.

Процесът на потребителя хранене, като правило, дава в резултат на по-равномерно разпределение на фуража и по-диференцирано разпределение на теглото на рибата.